Kirkeboka mi – ei bok for alle
Et unikt innovasjonsprosjekt
Emballasjen blir til ei kirke, fem trefigurer kan lekes med, musikk og fortellinger kan lyttes til. Barn og voksne med synstap eller andre leseutfordringer får en ny og større sanseopplevelse med KABBs spesialproduksjon av «Kirkeboka mi».
Av Anne Brit Sande
– Denne produksjonen er unik, ikke bare i kirkelig kontekst, men i det å formidle litteratur og illustrasjoner til ikke-seende generelt. Det sier forlagssjef Heidi Jannicke Andersen i IKO-Forlaget.
– Vi ønsket å gi synshemmede barn en mer helhetlig opplevelse, ikke bare en opplest utgave av kirkeboka. Vi søkte Den norske kirke om støtte og fikk full pott, slik at vi kunne utvikle et helt unikt produkt, sier Øyvind Woie, generalsekretær i KABB.
Her kan du lytte til fortellingen i boka:
Her kan du laste ned lyden av Kirkeboka mi: Last ned
Miljøvennlig og innovativt
I samarbeid med IKO-Forlaget, har KABB laget en spesielle fireårsboka og pakket den i ei innholdsrik gavepakke. Design og konseptutvikling er gjort av KABB i samarbeid med designbyrået Dalsgren. Esken inneholder blant annet fem figurer i tre; en engel, et hjerte, en larve, sommerfugl og en gutt. Figurene er laget hos Jobberiet, en bedrift for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Papiret/emballasjen kommer fra Grønn Emballasje. Sammen med trefigurene er boken, lydfil og CD.
«Kirkeboka mi» i tilrettelagt versjon koster 129 kroner til utdeling som «Kirkebok» til synshemmede barn eller foresatte/foreldre, eller til foreldre med dysleksi eller lesevansker. Boka kan også brukes i trosopplæring til utviklingshemmede.
Alle andre kan kjøpe boka for 399 kroner. Den kan også brukes som gave for faddere. I tillegg kommer porto.
Kontakt KABB på epost: kabb@kabb.no eller ring 69 81 69 81
Tidligere laget KABB kun en lydversjon av «Kirkeboka mi». Nå blir fortellingen formidlet av den synshemmede fortelleren Hege Finnset Eidseter.
Men inne i «kirkeboksen» et det altså mer enn lyd som stimulerer sanser og kreativitet til barn med synstap.
Heidi Jannicke Andersen mener det er sammensetningen av alle elementene som gjør KABBs versjon spesiell.
– Det er veldig innovativt. Det har aldri vært gjort før, så vidt jeg vet.
– Komposisjonen av taktile elementer og fortellingen gjør at boka er unik. Selve innpakningen har også et preg som blir taktilt, ved at emballasjen er formet som en kirke. Det blir en helhetlig opplevelse.
– Hva tenker du om at KABB har laget boka på denne måten?
– Det er veldig innovativt. Det har aldri vært gjort før, så vidt jeg vet. Utgangspunktet har vært fireårsboken som Sindre Skeie har skrevet, illustrert av Henning Trollbäck. Vanligvis har KABB lest inn bøkene og gjengitt den som lydbok, men her har de tatt det mye lenger. De har brukt sentrale figurer og symboler i boka og laget trefigurene, sånn at man kan kjenne på historien mens den blir fortalt, og sånn sett ta del i illustrasjonene også, forklarer Andersen.
Inkluderer alle
– Hvorfor er dette et viktig arbeid?
– Illustrerte barnebøker er jo en del av oppveksten til de aller fleste barn. Barn som ikke ser, går glipp av en egen opplevelse av illustrasjonene. De kan få fortalt hva den seende ser, men det å få illustrasjoner gjennom fingrene, berøre og holde på, når historien blir fortalt, gir en ny dimensjon, tenker jeg. Det er med på å levendegjøre bildebøker i større grad, sier Andersen.
Forlagssjefen er glad for at IKO er delaktig i produksjonen. De har både bokmål og nynorsk versjon av «Kirkeboka mi» for salg. Versjonen som KABB har utvikla er en spesialproduksjon, som først og fremst er tenkt for de barna som har behov for den og foreldre og foresatte med synstap eller andre leseutfordringer.
Heidi Jannicke Andersen tror menighetene kjenner til KABB og er glad for at de tilbyr dette alternativet. Hun mener at menighetene også kan ha nytte av å ha et eksemplar til eget bruk i menighetssammenheng.
Øyvind Woie har tro på at menighetene ser at den tilrettelagte utgaven er en fin ressurs i trosopplæringsarbeidet.
– Vi håper de lokale menighetene vil benytte sjansen til å tilby syns- og lesehemmede barn og foreldre en fireårsgave som viser at de forstår behovet for tilrettelegging. Sammen med IKO vil vi selge boka til alle, både seende og synshemmede, foresatte med lesevansker og kirkemedlemmer med utviklingshemming, forteller Woie.
Prisen er 129 kroner til bruk i trosopplæring for syns- eller lesehemmede, gjelder både barn, syns- og lesehemmede foresatte, faddere. Kirkeboka Mi kan også brukes i trosopplæring og annen formidling til personer med utviklingshemming og andre kognitive utfordringer. Alle andre kan kjøpe pakken til privat bruk eller trosopplæring for 399 kroner, pluss porto.
Er du interessert kan du ringe 69 81 69 81 eller sende en epost til: kabb@kabb.no